Почетна Forums Utilization of cultural haritage in tourism Дигитализација

Viewing 9 posts - 1 through 9 (of 9 total)
 • Author
  Posts
 • #568 Reply
  Martin
  Guest

  Здраво

  Пред некое време дознав дека се дигитализираат стари фотографии и весници па на темава би сакал да прашам дали ќе може да доставам стари документи и фотографии кои ги имам од моите прадедовци и прабаби да се дигитализираат бидејќи се од исклучително значење за зачувување на историјата и сведоштво од некое друго време.

  Поздрав
  Мартин

  #571 Reply
  admin
  Keymaster

  Здраво Мартин,

  Многу ни е мило за вашиот интерес, но и заживување на овој проект и се поголем интерес да се зачуваат
  старите документи. Дигитализирањето на стари документи и фотографии е одличен начин да се зачуваат
  важни историски моменти и да се пренесат на следните генерации. Музејот Дупница ги има сите услови и
  може да понуди одлични услуги за дигитализирање на стари документи и фотографии.
  Можете да ни ги доставите со реверс и со еднократно писмо дека фотографиите можат да бидат јавно
  објавени. При првата посета во центарот за дигитализација во Музејот Дупница, Бугарија ќе направиме
  напори да ги дигитализираме вашите документи и фотографии.
  Секако, кога ќе ги дигитализирате старите документи и фотографии, треба да бидете внимателни и да ги
  чувате на безбедно место, за да се спречи нивното оштетување или загуба.
  За подетални информации околу резултатите од дигитализацијата на веќе дигитализирани слики, можете да
  ја посетите официјалната страница на Музејот Дупница на следниов линк:
  https://museumcbc.eu/mk/

  Со почит,
  Админ

  #575 Reply
  Gjoko
  Guest

  Здраво

  Дали постојат документи или фотографии кои не би требало да се дигитализираат или кои треба да се чуваат во физичка форма? Дали дигиталната архива е стабилна и сигурна за долгорочно чување на важни документи и фотографии?

  Поздрав,
  Ѓоко

  #576 Reply
  Matej
  Guest

  Здраво, јас сум Матеј.

  Се интересирам околу дигитализацијата на стари фотографии и сакам да дознаам повеќе за времетраењето на самиот процес и квалитетот на фотографиите. Колку време воопшто би требало да се дигитализира една фотографија и дали квалитетот на сликите може да се одржи при дигитализација? Има ли разлика во квалитетот меѓу фотографиите дигитализирани со скенер и оние дигитализирани со фотоапарат? Би сакал да дознаам повеќе околу овие прашања, па ако некој има искуство во оваа област, ве молам да го споделите. Благодарам!

  #577 Reply
  admin
  Keymaster

  Здраво Ѓоко,

  Иако е добро да се дигитализираат старите документи и фотографии, има некои случаи каде физичката
  форма е подобра опција. На пример, ако документите или фотографиите содржат важни писмени
  информации кои треба да бидат прочитливи во текот на многу години, физичката форма може да биде
  подобра опција поради нејзината стабилност. Такви примери можат да бидат важни правни документи или
  важни фотографии за наследство, каде нивната вистинска физичка форма може да има висок степен на
  значење.
  Што се однесува до стабилноста и сигурноста на дигиталната архива, тоа зависи од неколку фактори. Прво,
  треба да се одбере соодветен формат за дигитализација кој ќе биде компатибилен со долгорочното чување.
  Следно, треба да се направи редовна резервна копија на податоците и да се чуваат на сигурно место, за да
  се предупреди загубата на податоците поради технички проблеми или кибернетски напади. И на крајот, треба
  да се обезбеди сигурно место за складирање на дигиталните податоци како и да се почитуваат законските
  барања за приватност и сигурност на податоците.
  Во секој случај, и физичката форма и дигиталната архива имаат свои предности и недостатоци, па треба да
  се преценуваат во зависност од видот на документите и фотографиите кои треба да се зачуваат.

  Со почит,
  Админ

  #578 Reply
  admin
  Keymaster

  Здраво Матеј,

  Дигитализацијата на стари фотографии може да биде времетраен процес, особено ако имате многу
  фотографии за дигитализирање. Времетраењето на самата дигитализација на фотографиите зависи од
  неколку фактори, вклучувајќи го типот на скенер или фотоапарат кој се користи, квалитетот на фотографијата,
  резолуцијата на сликата, и дали се користи автоматска или рачна дигитализација.
  Кога станува збор за квалитетот на сликите при дигитализација, квалитетот на фотографиите може да се
  одржи доколку се користат одговарачки техники и алатки. На пример, ако се користи добар скенер или
  фотоапарат со висока резолуција, тогаш квалитетот на сликата ќе биде висок. Во сите случаи, треба да се
  користат правилни техники за дигитализација, како и да се одржуваат фотографиите во безбедно околина, за
  да се предупреди оштетување на сликите.
  Што се однесува на разликата во квалитетот на фотографиите дигитализирани со скенер или со фотоапарат,
  тука зависи од многу фактори, како што се нивото на резолуција, оптичките карактеристики на апаратот и
  други фактори. Општата правила е да се користат добри техники и алатки за дигитализација, како и да се
  одржуваат фотографиите во безбедно околина.

  Се надевам дека ви помогнавме во одговарањето на твоето прашање. Ако имате дополнителни прашања,
  можете слободно да не прашате.

  Со почит,
  Админ

  #668 Reply
  arachni_name
  Guest

  1)

  #675 Reply
  arachni_name
  Guest

  1″‘`–

  #681 Reply
  arachni_name
  Guest

  1

Viewing 9 posts - 1 through 9 (of 9 total)
Reply To: Дигитализација
Your information: